Samsung NX 300 _ Οδοιπορικό στην Κεντρική Κρήτη

Μετά την Samsung Galaxy και τις ιδιοτροπίες της, η εταιρεία φωτογραφικών καταστημάτων Φωτοδεσμός μου έδωσε για μια εβδομάδα τη Samsung NX300 με τους φακούς 18-200mm f3.5/6.3 και 60mm f/2.8.

Χρησιμοποιήθηκε για ένα οδοιπορικό στην κεντρική Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Ρεθύμνης.

Όταν εξοικειωθείς μαζί της, ανακαλύπτεις ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιλογών-λειτουργιών γίνονται από την οθόνη. Η οθόνη της NX300 είναι οθόνη AMOLED, με λειτουργία αφής και ρύθμισης κλίσης (90° προς τα πάνω, 45° προς τα κάτω) για δημιουργικές λήψεις και διαφορετικά αποτελέσματα. Η οθόνη είναι εντυπωσιακή και ευκρινής  με ελάχιστα προβλήματα σε κόντρα φως. Το live view προσαρμόζεται στις συνθήκες λήψεις και εμφανίζει την εικόνα ακριβώς όπως πριν από το κλικ.

Πρώτη εντύπωση…Ένα πολύ καλό σώμα με καλή εργονομία, δηλαδή μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή. Το διαφορετικό όμως μέγεθος και βάρος των φακών εν σχέσει με το σώμα, ήταν ένα από τα πρώτα αρνητικά σημεία που διαπιστώσαμε κατά την πρώτη επαφή. Υπάρχει μια δυσκολία…Να κρατηθεί σωστά η μηχανή.

Αυτό βέβαια οφείλεται και στο  δεύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα της NX300. Δεν έχει σκόπευτρο. Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται από την πλάτη με αποτέλεσμα την έλλειψη σταθερότητας,  άρα “κουνημένες” φωτογραφίες,  ειδικά όταν έχεις τον 18-200mm ή πιο βαρύ φακό.

Αυτά τα δύο επηρέασαν την κρίση μου όσον αφορά τη μηχανή. Σκεφθείτε τι θα συμβεί όταν φυσάει ή όταν χρησιμοποιηθεί μεγάλο zoom ή σε νυχτερινές λήψεις. Πως θα κρατηθεί και θα σταθεροποιηθεί η μηχανή, όταν την κρατάς από την πλάτη?

Βέβαια όλα είναι θέμα συνήθειας.

Το οδοιπορικό ξεκινάει από το Ρέθυμνο. Έφτασα στις μαγικές παραλίες της νότιας Κρήτης έχοντας κάνει πολλά χιλιόμετρα σε χωριά, στη φύση και σε κρυμμένους παραδείσους.

Η NX300 τα αποτύπωσε όλα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα λόγω του αισθητήρα εικόνας CMOS με μέγεθος αισθητήρα 23,5 x 15,7 mm και με περίπου 20,3 Megapixels δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πιστότητα χρώματος αλλά και ευκρίνειας.

Ήλιος, βροχή και αέρας ήταν οι καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισε η  NX300. Η έλλειψη dust proof  και splash proof την έκανε να φαίνεται ντελικάτη και ευάλωτη. Αυτό μου δημιούργησε το αίσθημα της προστασίας, πράγμα που περιόρισε το χρόνο δοκιμών και την έκθεσή της σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

H ταχύτητα του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου κλείστρου ήταν 1/6000 δευτ. ~ 30 δευτερόλεπτα και ο χρόνος για την λειτουργία Bulb 4 λεπτά. Με ταχύτητα 1/6000 αντιμετωπίζεις εύκολα τις έντονες φωτιστικές συνθήκες και τις λήψεις σε κινούμενα αντικείμενα. Όμως, τα 30 δευτερόλεπτα για νυχτερινές λήψεις, αλλά και τα Bulb 4 λεπτά με περιόριζαν στις βραδινές λήψεις και την αστροφωτογράφιση, αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις!

Έχει φιλικό προς το χρήστη μενού, με εύκολη πρόσβαση στις επιλογές, στα φίλτρα και στις επιπλέον λειτουργίες της. Επίσης στο Manual, oι αλλαγές ταχύτητας/διαφράγματος/ ISO είναι ταχύτατες με τον επιλογέα στη σωστή θέση.

Οι φωτομετρήσεις σε δύσκολες συνθήκες όπως βροχή, συννεφιά και κάθετος ήλιος, δεν επηρέασαν την απόδοση της μηχανής. Είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, όταν στην ίδια φωτογραφία υπήρχαν διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες σε σύγκριση κόστους / απόδοσης. Η ακρίβεια χρωμάτων στην αποτύπωση και η δυνατότητα χρήσης ενός photoshop τσέπης πάνω στο σώμα της NX300 ήταν εντυπωσιακή, δίνοντας την ικανότητα να επηρεάζεις με διαφορετικές τονικότητες τα χρώματα του Κόκκινου / Πράσινου /Μπλε / Κίτρινου.

Έρχεται με πάρα πολλές λειτουργίες και φίλτρα, ώστε να βοηθήσει τον αρχάριο να εξοικειωθεί με τη φωτογραφία και τους υπόλοιπους να γίνουν πιο δημιουργικοί παρέχοντας: λειτουργία καλλωπισμού προσώπου, τοπίο, macro, action freeze, rich tone, πανόραμα, καταρράκτη, σιλουέτα, ηλιοβασίλεμα, νύχτα, πυροτεχνήματα, light trace, δημιουργική λήψη, best face.

Από όλα τα παραπάνω, έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο Πανόραμα.  Είναι το καλύτερο φίλτρο (ή καλύτερα να πω λειτουργία), που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, τόσο σε ευκολία όσο και σε αποτέλεσμα. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

Η επιλογή λειτουργίας “Προτεραιότητα Φακού“  δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα,  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Η εστίαση…Άμεση, χωρίς προβλήματα και ειδικά η εστίαση αφής. Τη συνηθίζεις πάρα πολύ γρήγορα και την προτείνω σε φωτογράφηση δρόμου, που όλα γίνονται γρήγορα.

Με το φακό 18-200mm, τα δύσκολα αρχίζουν όταν πέφτει το σκοτάδι και γενικότερα σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες. Δύσκολη η εστίαση με autofocus., όσο για το manual focus, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για μια σωστή λήψη εικόνας. Σε τέτοιου είδους συνθήκες, θα πρότεινα να τη συνοδευθεί από ένα φωτεινό φακό,  όπως τον 45mm (για δρόμο) ή τον 20mm (για τοπία).

Ο σταθεροποιητής εικόνας είναι πάνω στο φακό. Άρα, για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πρέπει ο φακός που θα χρησιμοποιηθεί, να έχει σταθεροποιητή. Ο φακός 18-200mm έδωσε καλά αποτελέσματα και ευκρινή εικόνα σε όλο το φάσμα του.

Δεν συζητάμε για την ευκολία μεταφοράς των φωτογραφιών στον υπολογιστή μέσω wifi ή usb, αλλά και άμεση σύνδεση με όλα τα social networks για να μοιραστείς άμεσα τις εικόνες σου. Επίσης, με το πρόγραμμα της Samsung υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την φωτογραφική μηχανή από απόσταση μέσω smart phone ή tablet.

Το σε ποιους απευθύνεται είναι  μια δύσκολη ερώτηση, αν αναλογιστεί κανείς τα θετικά που προσφέρει η NX300.

Ποιότητα εικόνας, επιλογές χρωμάτων κατά την διάρκεια λήψης, φιλικό προς το χρήστη μενού, απίστευτα ελαφρύ σώμα, ακόμα και με τον 18-200mm. Σίγουρα θα την ήθελα στην τσάντα μου για ταξίδια, αλλά για μέρη όπου χρειάζομαι ελάχιστο  βάρος και πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η απώλεια σκοπεύτρου και οι ασύμμετροι και με μεγαλύτερο βάρος, εν συγκρίσει με το σώμα της, φακοί είναι τα μείον της. Οι ανταγωνιστές της στην κατηγορία Mirroless έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους φακούς ελαφρύτερους και ανάλογους στο μέγεθος του σώματος, και ηλεκτρονικά ή οπτικά σκόπευτρα οπότε χάνει το προβάδισμα.

Το οδοιπορικό στην Κρήτη παρέα με τη Samsung NX300 μου χάρισε μια υπέροχη εμπειρία. Ευχαριστώ το Φωτοδεσμό για την παραχώρηση της μηχανής και την τεχνική του υποστήριξη.

Μέρος 2ο: Samsung NX300 στο Θέατρο

1 thought on “Samsung NX 300 _ Οδοιπορικό στην Κεντρική Κρήτη

  1. Pingback: Camera Photo Test Project | George Marinakis – Creative Photography Team

Leave a comment