Ιερό Σφαγείο

Μια ‘avant-garde’ performance γυμνών αιματοβαμμένων σωμάτων παρακολουθήσαμε από τους χορευτές της Σοφίας Σπυράτου στη Βαρβάκειο Αγορά, Κυριακή λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα.

Οι φωτογραφίες του Τάσσου Βρεττού, εμπνευσμένες από την αισθητική της βραβευμένης παράστασης της Σπυράτου «Ηλέκτρα Αυτουργός», που είδαμε στο Μουσείο Μπενάκη πριν από μερικούς μήνες, “ξάπλωσαν” και κρεμάστηκαν από τα τσιγκέλια της κρεαταγοράς στη θέση των πραγματικών κρεάτων προς πώληση.

Τριάντα φωτογραφίες πληγωμένων σωμάτων, έντονη μυρωδιά κρέατος, ψυχροί λευκοί πάγκοι και σκληρός φωτισμός συνέθεσαν το βασικό σκηνικό της πρωτότυπης – αν μη τι άλλο – performance «Ιερό Σφάγιο».Οι χορευτές του χοροθεάτρου Ροές, μακιγιαρισμένοι από τον Αχιλλέα Χαρίτο, χώθηκαν στις φωτισμένες προθήκες για να δώσουν «σάρκα και οστά» στις φωτογραφίες του Βρεττού. Το κόνσεπτ του «Ιερού Σφάγιου» (ιερό σφάγιο = το σώμα που προορίζεται για θυσία) ζωντάνεψε πάνω στα μέλη των χορευτών με κινήσεις χορογραφημένες αλλά και αυτοσχέδιες, και acid-jazz live μουσική υπόκρουση. “Το σώμα που έχει χάσει την ιερότητά του επαναφέρεται στην αρχική του μορφή!” “Το σώμα διψά για κάθαρση” Μια ενδιαφέρουσα εικαστική τοποθέτηση του Βρεττού και της Σπυράτου πάνω στο ρεαλισμό και τη μεταφυσικής της «σάρκας». Σώματα τραυματισμένα, λευκό από γάλα και κόκκινο από αίμα, απουσία προσώπου… ο φόβος πριν τη θυσία ή ο τρόμος αμέσως μετά τη γέννηση; Το σκηνικό προχωρημένο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά απόλυτα δεμένο με τη βασική ιδέα της performance. Η συνύπαρξη σωμάτων σε κάθε προθήκη θα έδινε πιο εντυπωσιακά «διαμελισμένο» αποτέλεσμα (άλλωστε στις φωτογραφίες διακρίναμε σώματα “πλεγμένα” μεταξύ τους). Η έλλειψη προσώπου στις φωτογραφίες του Βρεττού ταίριαξε απόλυτα με την άρνηση των χορευτών να μας κοιτάξουν κατάματα – μια “αναμέτρηση” που κακώς ίσως θα τους έδινε πρόσωπο, αλλά θα προκαλούσε ενδιαφέρουσες αντιδράσεις στο κοινό.

Χριστίνα Τσατσαράγκου
ChrisTsatsaragkou@gmail.com
www.womenonly.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s